Recent verschenen artikelen
Blog
HOE GROEN ZIJN JOUW FOTO’S?
Tegenwoordig gaan we al iets bewuster om met de aarde en weten we wat ‘digitale foot print’ betekent. Duurzaamheid begint zelfs hip te worden: we eten vaker vegetarisch, hebben last van vliegschaamte, kopen onze kleding in de Kringloopwinkel, gaan naar het Repaircafé, hebben zonnepanelen op het dak en zijn lid van Odin. We bewegen ons zo circulair mogelijk
Kortom we consuminderen ons rot, maar heb je enig idee wat jouw ‘digitale foto print’ is?
Het lijkt een groot voordeel dat we sinds de intrede van digitale fotografie ‘ongestraft’ kunnen fotograferen; waar we voorheen selectief waren en meestal maar één foto van een bepaalde gebeurtenis maakten, schieten we nu maar raak en door de slimme Apps worden de foto’s meteen ‘ergens’ ingestopt.
En inderdaad een Cloud kan super zijn: al jouw foto’s overal beschikbaar en je hoeft er niet meer aan te denken om ze van je iPhone op je Mac te zetten; het gaat allemaal vanzelf!
Het gemak dient de mens, denken velen nog steeds. Maar tot welke prijs, denk ik vooral.
Want hiervoor, voor al die Cloudfuncties, staan die beruchte datacenters te draaien!
Het kost niet alleen veel energie, maar ook ruimte, ons landschap is aan het verdozen. Laatst was er nogal ophef toen er weer een datacenter gebouwd zou moeten worden: in Zeewolde, wilde het Facebook-moederbedrijf Meta een gigantisch datacenter neerzetten.
Genoeg van Teveel?
Als professional organizer ben ik al jaren bezig met duurzaam organiseren bij mijn klanten. Voor spullen is dat misschien wat zichtbaarder en daarom ga ik nu tips geven om bewuster met jouw digitale foto’s om te gaan.
Wat kun je er aan doen?
Bewust zijn is al een eerste grote stap in het duurzaam organiseren van jouw foto’s.
Tip 1 Ga je foto’s opschonen:
- dubbelen eruit halen kan simpel met Apps als Cisdem [Mac en PC], Photosweeper , Duplicate FinderPro. Ook ‘soortgelijke foto’s kun je eruit halen met deze Apps.
- daarna ga je handmatig opschonen, dat betekent dus keuzes maken. Onderaan een lijstje met een aantal criteria.
NB Heb je al ontdekt dat de iPhone zelf dubbelen eruit haalt! Kijk bij Foto/Albums, helemaal onderaan, tenminste als je de juiste update hebt.
Tip 2 Maak eens minder foto’s!
Ja echt, het kan! Heb je al gehoord van het ‘digital foto diet? Dat betekent gewoon minder foto’s maken 🙂 Vraag je af hoeveel foto’s je écht nodig hebt van een vakantie of weekendje weg. Schiet met je hart ipv je camera
Tip 3 Denk eens na over de Cloud; heb je die werkelijk nodig?
Je kunt ook alles op een externe harde schijf zetten [het liefst 2 of 3 voor de veiligheid] Dan zijn jouw foto’s altijd toegankelijk; je hebt geen internet nodig.
Tip 4 Maak albums van jouw meest dierbare foto’s
De meeste klanten die ik spreek willen het liefst papieren albums, van een selectie van hun meest dierbare foto’s [bv Albelli, Hema, of Fotofabriek] Dat vinden ze het uiteindelijk het fijnst om samen op de bank foto’s te kijken.
Tip 5 Last but not least: heb je al eens bedacht wat je met al je foto’s wil doen? Welk doel heb je ermee? Sta daar eens bij stil, ook dat helpt bij het bewuster omgaan met jouw foto’s.
Less is more 🙂
Keuzes maken in foto’s : criteria die je kunnen helpen kiezen
Foto’s die niet ‘goed’ zijn technisch gezien; cropped, bijv. hoofd afgesneden, overbelicht/onderbelicht, de ‘vinger foto’ [vinger deels voor de lens];
- Foto’s waar geen dierbare personen, huisdieren of gebouwen op staan;
Foto’s die geen herinnering (meer) oproepen: Wie is dat ook alweer?
Foto’s uit een serie: herken je het dat je tijdens een vakantietrip veel foto’s van het prachtige landschap maakt en daar een paar jaar later heel anders naar kijkt?
Foto’s die ooit functioneel waren, maar inmiddels niet meer.
Zoals: snel een foto maken van je fiets in die immense fietsenstalling, een screenshot van dat boek of recept is natuurlijk heel praktisch op dat moment, maar na een paar dagen niet meer.
Ik dacht dat ze in de Cloud stonden!
Als Professional Organizer begeleid ik je bij het creëren van rust, Ruimte en Overzicht Hij keek er een beetje sip bij, want de laptop was
Van Berg naar Boek
Veel mensen voelen zich overweldigd door hun foto’s; dat is dan ook meestal de reden dat ze ertegen opzien en niet weten waar te beginnen.
Het goede nieuws is, het is te doen. Het kan een behoorlijk traject zijn, maar met een goede workflow en een planning, ga je stap voor stap voorwaarts en kun je zien hoe het vordert.
Houd de herinnering levend!
Over ‘post mortem’ fotografie
Als kind was ik gefascineerd door dit portret van ‘het dode kindje’ dat bij mijn grootouders stond. Niet zozeer het kindje zelf, maar het feit dat het dood was: de dood gewoon in huis bij de rest van de familie. Vreemd zo’n dood kindje, en ook het verdriet dat eromheen hing. En toch werd hij opgesteld, alsof het beeld niet alleen de herinnering, maar ook het kindje levend moest houden. Het kindje, in 1930 gestorven, is 5 jaar oud.
Organiseer al je digitale foto’s!
We zijn er trots op: onze cursus ‘Organiseer al je digitale foto’s’ is klaar! Met deze online cursus kun je eindelijk aan de slag: al je digitale foto’s organiseren! In 13 lessen helpen wij je om dat doel te bereiken. Neem snel een kijkje in de winkel: https://fotoorganizingacademie.nl/winkel/
Iedere dag een gouden randje!
Over het adequaat gebruik van kastruimte en meer oftewel: wat loslaten kan opleveren.
De kasten van client S, vrouw van begin 50, puilden uit en overzicht was lastig te vinden hierdoor. Zij heeft al jaren moeite om spullen weg te doen, want ‘het is nog goed en je weet maar nooit …’ Langzaamaan begon ze wel het voordeel te zien van ‘minder spullen, meer overzicht en een rustiger geheel; wie weet de vrucht van mijn jarenlang voorzichtig ‘bevragen’.
WAAR ZIJN DE FOTO’S ALLEMAAL?
Ik dacht dat ze in de Cloud stonden ……” Hij keek er een beetje sip bij, want de laptop was bij een technisch bedrijf dat ging proberen de foto’s ‘terug te halen’; het zou ongeveer €1000 gaan kosten, als het al ging lukken. Bovenstaand gesprekje was 3 weken terug tijdens een etentje met goede vrienden. Sinds ik als ‘foto organizer’ werk vraag ik regelmatig mijn vrienden hoe zij hun foto’s georganiseerd hebben; gewoon uit nieuwsgierigheid, om wat te leren en de laatste tijd vooral om hen bewust te maken.
Foto organizing in Belgische krant Sabato
Krijg jij ook geen orde in die duizenden foto’s? Hoog tijd voor een andere strategie. Onlangs verscheen er een interessant artikel over Foto organizing in de Belgische krant Sabato. Isabelle Dervaux van de FON (Foto Organizers Nederland) is de Marie Kondo voor je foto’s!
Speciale actie in ‘Week van de werkstress’: ‘Even stilstaan’
Gratis kennismaking met wandelcoaching Speciale actie in ‘Week van de werkstress’: ‘Even stilstaan’ Gratis coachwandeling 21 mei, wandelcoaching | No Comments week-vd-werkstress Maak een heerlijke
Stress door ‘Teveel’
Stress door ‘te veel’? De natuur biedt structuur! Stress door ‘te veel’? In Wandelcoach-in-Beweging vertelt een professionele Wandelcoach over ervaringen in de opleiding en haar
Nationale WandelCoachDag 21 mei 16
Even stilstaan Nationale WandelCoachDag 21 mei 16 Gratis coachwandeling 21 mei | No Commentsb2) NWCD logo def Gratis Coachwandeling 21 mei 2016 Even stilstaan Groepswandeling
Genoeg van teveel?
Even stilstaan? Ga mee wandelen in de prachtige natuur van Amelisweerd Genoeg van teveel? Teveel to do’s, stapels papieren en nog meer te moeten’? ‘Hoe
Verschenen in Flow Magazine
Living the simple life Verschenen in Flow Magazine (maart 2013) Flow simplify your life pagina 9 LIVING THE SIMPLE LIFE “Lange tijd dachten we dat
Verschenen in KekMama 2 (maart 2013)
Even stilstaan, prioriteiten stellen en praktische tips brengen meer ‘rust en ruimte in huis en hoofd’ Verschenen in KekMama 2 (maart 2013) Via Opstart-traject* naar
Obesitas van overbodige spullen
Wil je zonder ballast het Nieuwe Jaar beleven? Heb je ‘Genoeg van Teveel’? Obesitas van overbodige spullen ‘Obesitas van overbodige spullen’, ook Theo Maassen gezien?