Professional (foto)Organizer

Recent verschenen artikelen

Blog

Shape
Shape
Divider

HOE GROEN ZIJN JOUW FOTO’S?

Tegenwoordig gaan we al iets bewuster om met de aarde en weten we wat ‘digitale foot print’ betekent. Duurzaamheid begint zelfs hip te worden: we eten vaker vegetarisch, hebben last van vliegschaamte, kopen onze kleding in de Kringloopwinkel, gaan naar het Repaircafé, hebben zonnepanelen op het dak en zijn lid van Odin. We bewegen ons zo circulair mogelijk

Kortom we consuminderen ons rot, maar heb je enig idee wat jouw ‘digitale foto print’ is?

Het lijkt een groot voordeel dat we sinds de intrede van digitale fotografie ‘ongestraft’ kunnen fotograferen; waar we voorheen selectief waren en meestal maar één foto van een bepaalde gebeurtenis maakten, schieten we nu maar raak en door de slimme Apps worden de foto’s meteen ‘ergens’ ingestopt.

En inderdaad een Cloud kan super zijn: al jouw foto’s overal beschikbaar en je hoeft er niet meer aan te denken om ze van je iPhone op je Mac te zetten; het gaat allemaal vanzelf!
Het gemak dient de mens, denken velen nog steeds. Maar tot welke prijs, denk ik vooral.

Want hiervoor, voor al die Cloudfuncties, staan die beruchte datacenters te draaien!
Het kost niet alleen veel energie, maar ook ruimte, ons landschap is aan het verdozen. Laatst was er nogal ophef toen er weer een datacenter gebouwd zou moeten worden: in Zeewolde, wilde het Facebook-moederbedrijf Meta een gigantisch datacenter neerzetten.

Genoeg van Teveel?

Als professional organizer ben ik al jaren bezig met duurzaam organiseren bij mijn klanten. Voor spullen is dat misschien wat zichtbaarder en daarom ga ik nu tips geven om bewuster met jouw digitale foto’s om te gaan.

Wat kun je er aan doen?
Bewust zijn is al een eerste grote stap in het duurzaam organiseren van jouw foto’s.

Tip 1 Ga je foto’s opschonen:

  • dubbelen eruit halen kan simpel met Apps als Cisdem [Mac en PC], Photosweeper , Duplicate FinderPro. Ook ‘soortgelijke foto’s kun je eruit halen met deze Apps.
  • daarna ga je handmatig opschonen, dat betekent dus keuzes maken. Onderaan een lijstje met een aantal criteria.

NB Heb je al ontdekt dat de iPhone zelf dubbelen eruit haalt! Kijk bij Foto/Albums, helemaal onderaan, tenminste als je de juiste update hebt.

Tip 2 Maak eens minder foto’s!

Ja echt, het kan! Heb je al gehoord van het ‘digital foto diet? Dat betekent gewoon minder foto’s maken 🙂 Vraag je af hoeveel foto’s je écht nodig hebt van een vakantie of weekendje weg. Schiet met je hart ipv je camera

Tip 3 Denk eens na over de Cloud; heb je die werkelijk nodig?
Je kunt ook alles op een externe harde schijf zetten [het liefst 2 of 3 voor de veiligheid] Dan zijn jouw foto’s altijd toegankelijk; je hebt geen internet nodig.

Tip 4 Maak albums van jouw meest dierbare foto’s
De meeste klanten die ik spreek willen het liefst papieren albums, van een selectie van hun meest dierbare foto’s [bv Albelli, Hema, of Fotofabriek] Dat vinden ze het uiteindelijk het fijnst om samen op de bank foto’s te kijken.

Tip 5 Last but not least: heb je al eens bedacht wat je met al je foto’s wil doen? Welk doel heb je ermee? Sta daar eens bij stil, ook dat helpt bij het bewuster omgaan met jouw foto’s.

Less is more 🙂

Keuzes maken in foto’s : criteria die je kunnen helpen kiezen

  • Foto’s die niet ‘goed’ zijn technisch gezien; cropped, bijv. hoofd afgesneden, overbelicht/onderbelicht, de ‘vinger foto’ [vinger deels voor de lens];

  • Foto’s waar geen dierbare personen, huisdieren of gebouwen op staan;
  • Foto’s die geen herinnering (meer) oproepen: Wie is dat ook alweer?

  • Foto’s uit een serie: herken je het dat je tijdens een vakantietrip veel foto’s van het prachtige landschap maakt en daar een paar jaar later heel anders naar kijkt?

  • Foto’s die ooit functioneel waren, maar inmiddels niet meer.
    Zoals: snel een foto maken van je fiets in die immense fietsenstalling, een screenshot van dat boek of recept is natuurlijk heel praktisch op dat moment, maar na een paar dagen niet meer.

Sparren op niveau

als opruimcoach cq ‘Professional Organizer’, help ik jou bij het creëren van rust, ruimte en overzicht. Sparren op niveau Genoeg van Teveel: voor academici, mannen

Lees verder »

Tijdelijk opslag nodig?

als opruimcoach cq ‘Professional Organizer’, help ik jou bij het creëren van rust, ruimte en overzicht. Tijdelijk opslag nodig? Meer info over inboxstorage > “Lorem

Lees verder »