Professional (foto)Organizer

Rust, Ruimte en Overzicht

Iedere dag een gouden randje!

Over het adequaat gebruik van kastruimte en meer oftewel: wat loslaten kan opleveren.

De kasten van client S, vrouw van begin 50, puilden uit en overzicht was lastig te vinden hierdoor. Zij heeft al jaren moeite om spullen weg te doen, want ‘het is nog goed en je weet maar nooit …’

Langzaamaan begon ze wel het voordeel te zien van ‘minder spullen, meer overzicht en een rustiger geheel; wie weet de vrucht van mijn jarenlang voorzichtig ‘bevragen’.
Ik kom al een aantal jaren een dagdeel per maand bij haar en vandaag waren de keukenkastjes aan de beurt, ook op aanraden van haar tienerdochter die voorstander is van ‘rust en ruimte’.


Op de twee bovenste planken stond het ‘mooie servies’: Wedgwood, type Celestial Gold, gekregen als huwelijkscadeau. Schalen, borden, sauskommen etc, de kastjes waren tot de nok toe gevuld waardoor het er bijna rommelig uitzag. De overige planken stonden volgestouwd met ontbijtspullen, koekwaren en chocolade, koffie, thee, kommen en nog wat dagelijkse benodigdheden.


“Tja, dat servies, verzuchtte de cliënt, we gebruiken het bijna nooit.” “Dat is dan dubbel jammer, want het neemt ook nog eens de helft van de ruimte in beslag”, zei ik.

In het drukke, dagelijkse gezinsleven was het best lastig om de dingen die vaak nodig waren makkelijk te pakken en weer op te bergen.

“Tja, dat servies, verzuchtte de cliënt, we gebruiken het bijna nooit. ” “Dat is dan dubbel jammer, want het neemt ook nog eens de helft van de ruimte in beslag”, zei ik. En vervolgde mijn verhaal door te vertellen dat toen mijn kinderen het huis uitgingen ik hen onze ‘dagelijkse borden’ meegaf en wij zelf sindsdien iedere dag genieten van het mooie servies. Nadat ik ook nog eens vertelde dat een kast prettig functioneert als je hem maximaal voor driekwart vult, zag ik langzaam een inzicht ontstaan.

Daarna ging het heel snel: de enorme stapels dagelijkse borden in soorten en maten werden vervangen door twee stapels Wedgwood borden. De ruimte die hierdoor in de bovenkastjes vrijkwam werd opgevuld door de overige spullen die nu de gelegenheid hadden om per categorie een plek te krijgen. Er ontstond overzicht, prettig manoeuvreren werd mogelijk en alles zag er ook heerlijk rustig uit.

En door het Wedgwood servies dagelijks te gebruiken kreeg iedere dag een gouden randje!