Professional (foto)Organizer

Creatief Ervaren Betrokken

Over mij

Al bijna 20 jaar werk ik als Professional Organizer, c.q. ‘Opruimcoach030’: Opruimen kan zowat iedereen, maar terugvinden is de kunst! Dit geldt zowel voor spullen en papieren als ook voor foto’s. Maar eerst iets over mezelf.
Na mijn studies orthopedagogiek en onderwijskunde [RUU] heb ik enkele jaren bij het SchoolAdviesCentrum [SAC] te Utrecht gewerkt. Toen mijn 3e kind geboren was leek het mij, gezien de drukte, beter even te stoppen met werken. Nou dat heb ik geweten! Alle structuur moest ik zelf aanbrengen en regelmatig werd ik overvallen door het gevoel ‘ik moet nog 1000 dingen doen’. Hieruit is in 2002 mijn eerste bedrijf, Structuur, geboren.

Na mijn studies orthopedagogiek en onderwijskunde [RUU] heb ik enkele jaren bij het SchoolAdviesCentrum {SAC] te Utrecht gewerkt. Toen mijn 3e kind geboren was leek het mij, gezien de drukte, beter even te stoppen met werken. Nou dat heb ik geweten! Alle structuur moest ik zelf aanbrengen en regelmatig werd ik overvallen door het gevoel ‘ik moet nog 1000 dingen doen’.
Hieruit is in 2002 mijn eerste bedrijf, Structuur, geboren. Vanuit een innerlijke drive ben ik mensen gaan begeleiden in ‘Structuur aanbrengen’. Velen heb ik individueel begeleid, ook vanuit een PGB [ASS, ADHD] en 100en via de cursus ‘Rust en ruimte in huis en hoofd’.

NBPO
Afgelopen 15 jaar is het beroep ‘professional organizer’, ook wel genoemd ‘opruimcoach’ steeds meer in zwang gekomen. Jarenlang ben ik actief lid geweest in Activiteiten- en ToelatingsCommissie en vond het inspirerend om de beroepsvereniging NBPO en ook de beroepsvereniging NBPO hebben we al pionierend tot wasdom gebracht gebracht te pionieren en te ontwikkelen.

Gaandeweg ging ik ook met cliënten af en toe het bos in om al wandelend hun probleem te onderzoeken: dat bleek goed te werken! Zoekend naar een nieuwe uitdaging, c.q. studie, kwam de wandelcoachopleiding van Hilde Backus op mijn pad. Vooral het me nog meer kunnen verdiepen in de ‘oplossingsgerichte coaching’ sprak me zeer aan, uiteraard in combinatie met de extra natuurkracht: leren de natuur hiervoor in te zetten. Zodoende is mijn tweede bedrijf ‘Even Stilstaan’ ontstaan waarin ‘Genoeg van Teveel’ het uitgangspunt is.
En al jaren ervaar ik hoe heerlijk het is om je dag te beginnen in het bos of tuin.Het liefst stap ik zo uit bed op de fiets naar Rhijnauwen: gewoon er even ‘zijn’. Opladen, hoofd weer op orde en mijn werkdag kan beginnen! Een paar keer per jaar zoek ik het heuvelachtige landschap op om te wandelen: dat geeft me nog meer rust en ruimte. Ook even echt afstand nemen is goed om de zaken weer op een rijtje te krijgen!

deze vraag klinkt, ook in de VS, regelmatig als het huis eenmaal op orde is.
In 2017, tijdens de APDO Conference te Londen, kwam ik in contact met foto organizing. De lezing van Cathi Nelson, de oprichtster van The Photo Managers, heeft mij en aantal collega’s erg geïnspireerd. We vonden het interessant, ook omdat we de noodzaak hiervan inzagen: de groeiende berg, vooral aan digitale foto’s en men weet werkelijk niet hoe of waar te beginnen.
Samen hebben we de Foto Organizers Nederland (FON) opgericht en bieden begeleiding op allerlei manieren: workshops, online en ook begeleiding aan huis. Tweemaal stonden we op de 50 Plus beurs en steeds werd bevestigd hoe belangrijk dit werk is. Mensen de mogelijkheid bieden iets met hun foto’s te (gaan) doen. Er grip op te hebben en er dus van kunnen genieten.

De pedagoog in mij voelt zich ook aangesproken: opvoeden en onderwijzen, hier ligt een rol weggelegd.

Vanzelfsprekend vind ik het om me te blijven ontwikkelen. Sinds de kleuterschool heb ik onderwijs genoten en dat altijd leuk gevonden en waardevol gevonden.
Na mijn studies orthopedagogiek en onderwijskunde {RUU} ben ik in de wereld van PO terecht gekomen en om me te blijven ontwikkelen volg ik allerlei studiedagen, workshops en conferences ; zoals de jaarlijkse studiedagen van de NBPO, een aantal modules bij de School voor Organizing, regelmatig de Conference van de APDO [Engelse zusterorganisatie] en af en toe workshops bij het Coachbureau / wandelcoachopleiding. 
Sinds 3 jaar staat ook de Summit van de TPM, The Photo Managers; een Amerikaanse club die een voortrekkersrol heeft in foto organizing, op mijn programma. Komend jaar , 2022, is de in Denver en hoop ik daar fysiek aanwezig te zijn.
Daarnaast ben ik al 15 jaar lid van een intervisiegroep, met grotendeels MRPO leden, die 5x per jaar bij elkaar komt voor. En ook lees ik af en toe een boek
MRPO, de Master Registratie: in ZZP-land is het belangrijk om je te onderscheiden en voor het vak PO is het belangrijk om kwaliteit uit te dragen. te laten zien dat ik kwaliteit en ontwikkeling belangrijk vind. En met mijn academische achtergrond ook wel een ‘must’

Mijn onderzoekende en nieuwsgierige aard; ik wil graag weten hoe dingen in elkaar zitten en houd ervan om systemen te ontwikkelen en bovenal om mensen op weg te helpen en via een “Handelingsplan’ voortgang te bewaken 
Ook de creatieve kant spreekt me zeer aan; ik houd ervan om creatieve oplossingen te bedenken en ik vind het zelf fijn als een ruimte er ‘mooi ‘uitziet: Structuur met Stijl.
Daarnaast vind ik het belangrijk om kwaliteit te leveren, klein perfectionistisch trekje is me niet vreemd. MRPO staat voor Master Registratie

Aantal jaar geleden heb ik de opleiding ‘imkeren’ gedaan en sindsdien heb ik een aantal bijenvolken in de tuin; ook voel ik me verantwoordelijk voor het voortbestaan van de soort. 
De bijen hebben een voorbeeldig gedrag: hoe zij georganiseerd zijn, onverstoorbare focus, belangrijk is belangrijk, zij laten zich niet afleiden. 
Als ik ‘in de bijen ga werken’ is ‘onthaasten, de tijd hebben een must: ondanks dat het behoorlijk ‘specialistisch werken is’ is het ook zeer ontspannen. Het feit dat de kasten onder de notenboom staan werkt wrs ook mee: groen doet goed!
Natuur is een must voor mij; dat kan ook zijn mijn stadstuin waar altijd iets te doen is en waar ik, ijs en weder dienende, iedere ochtend ontbijt.

Bijen, letters hakken in steen, tuin, Natuur en mijn Bakkumhuisje : heerlijk simple living.
Lezen en museumbezoek, wandelen door Zuid-Europese steden en heuvels. 
Vroeger heb ik veel gesport, maar door een enkelblessure is wandelen nu mijn tempo. 
En ik ben liefhebber van een papieren agenda; lekker ‘old skool’ en voor mij heel overzichtelijk en efficient! Eigenlijk houd ik best van ouderwetse dingen en ook van ’mooie spullen’, maar met mate: less is more.